Gül Yağı Nasıl Elde Edilir?
12-01-2022
00:47
GÜL YAĞI NASIL ELDE EDİLİR?
Anadolu'da çok eski tarihlerden beri gül çeşitleri yetiştirilmesine rağmen, yağ gülünün kültüre alınması ve gül yağı elde edilmesi 1877-1878 tarihlerinde Türk göçmenleri eliyle olmuştur. İlk gül bahçeleri Bursa ve İstanbul ile diğer birçok Anadolu ilinde başlatılmış ise de, daha sonraları sadece Isparta, Burdur, Afyon ve Denizli illerinde gelişme göstermiş ve bu yöreler ülkemiz'in gül yağı üretiminin merkezi olmuştur.Isparta'ya gül fidanları ilk defa 1888 yılında, Bulgaristan göçmeni Müftüzade İsmail Efendi tarafından Bulgaristan'ın Kızanlık yöresinden getirilmiştir.
♦Türkiye florasında 24 gül türü olmasına rağmen gül yağı elde etmek amacıyla kullanılan tür, kültürü yapılan ve Isparta Gülü olarak da bilinen Rosa damascena Mill.'dir.
♦Türkiye florasında 24 gül türü olmasına rağmen gül yağı elde etmek amacıyla kullanılan tür, kültürü yapılan ve Isparta Gülü olarak da bilinen Rosa damascena Mill.'dir.
GÜL YAĞININ VERİMLİ OLMASI;
Mutedil iklim isteyen, etrafı açık, havadar, bol ışıklı arazilerde ilkbahar aylarında kurak, don ve kırağı gibi iklim olayları olmayan, çiçeklenme zamanı ise çiğ düşen iklimleri sever çünkü çiğ yağ gülünde yağ verimini artırmaktadır.
Parfüm ve kozmetik sanayiinin en önemli ve pahalı hammaddelerinden olan gülyağı pembe yağ güllerinin buharlı distilasyon yöntemiyle kaynatılmasıyla üretilir. Dünya standartlarına uygun kalitede gülyağı, deniz seviyesinden 1050 m ve daha fazla yükseklikte yer alan, Isparta ve yöresinde yetiştirilen güllerden elde edilir. Her yıl Mayıs ve Haziran aylarında toplanan güller, hava şartlarının da katkısı sonucu üstün kalitede gülyağı üretiminin gerçekleştirilmesini sağlar.
GÜL YAĞI NASIL ELDE EDİLİR?
En çok merak edilen sorunun cevabını vereceğiz sizlere bu denli pahalı ve değerli bir hammadde olan Gül yağı nasıl elde edilir? Gül çiçeklerinin özel bakır kazanlarda su buharı distilasyonu yöntemiyle damıtılmasından elde edilir. Zahmetli bir iştir ve 1 kilogram gül yağı elde edebilmek için çiçeğin verimine bağlı yaklaşık olarak 4 veya 5 ton gül çiçeğine ihtiyaç vardır. Bu miktar yörelere göre ve çiçek verimine göre değişiklik gösterebilir. Sadece Rose Damascena cinsi gülden diğer adıyla şam gülünden elde edilir.
GERÇEK GÜL YAĞI NASIL ANLAŞILIR?
♦Ürünü üretici bir firmadan temin etmek her zaman daha doğru bir yaklaşımdır.
♦18° de donmuş forma geçer kristalleşir. Oda sıcaklığında bekletildiğinde bir süre sonra sıvı formuna geri döner.
♦Kokusu ilk koklandığında sert, ağır ve genzi yakabilir. Bir süre sonra yerini tatlı bir gül kokusuna bırakır.
♦Genzi yakma durumu sizi geri itmesin, bu durum yağın kalitesi ve uçuculuk oranından meydana gelmektedir.
♦Kalıcılık oranı cilt üzerinde en fazla 1 saat en az 10 dakikadır. Cilt yağı hemen emer ve kana karışır bu da sağlık açısından iyi olduğunu gösterir. Bir süre sonra geriye gülün ekşi bir kokusu kalır ama koklamaktan bıkmazsınız.
♦Gül yağı şifadır bu nedenle de kullanımda 1 damla yeterli olacaktır.
♦Gül esansı ile gül yağı karşılaştırılarak gerçekliği anlaşılır.
NOT:
Gül yağını ilk kez kullanacaksanız eğer, dalındaki gül kokusunu beklemeyin. Gülün özü olan yağ daha farklı kokmaktadır. Fakat sonrasında gül gibi koktuğu hafızanıza kazınır.